Spara

Mål

När det gäller spara är så kan det vara bra att fundera på vad Du sparar till, själva målet med sparandet, varför du sparar. Är det för att bygga upp till en buffert, köpa en ny tv, till kontant insatts till ett hus, eller kanske bygga upp en pengamaskin.

Risk

När Du har bestämt sig för målet med ditt sparande så ska man fundera på beroende på om det långsiktigt eller kortsiktigt bestämma för vilken risk Du vill ta med ditt sparande. Sparar man långsiktigt kan man ta en högre risk, sparar man kortsiktigt kanske man vill ha en lägre risk för att vara söker på att man har dom pengarna när man behöver dom. Sin buffert kan man med fördel ha i ett sparande med låg risk.

Hög risk på sitt sparande innebär oftast en högre avkastning och lägre risk mindre avkastning.

Sparformer

Kommer här att ta upp exempel på olika sparformer. Det finns såklart många fler.

Kommer efterhand att utöka med fler exempel.

Sparkonto

Genom att sätta in sina pengar på ett sparkonto hos en bank kan man på så sätt få ränta på sina pengar. Räntan är ofta ganska låg på ett vanligt sparkonto. Det kan löna sig att titta runt på olika banker vad dom erbjuder för ränta på sina sparkonton. Det är ofta ett säkert sätt att spara sina pengar.

Kontrollera att Pengarna skyddas av insättningsgarantin där du sparar dina pengar. Insättningsgarantin innebär att staten går in och ersätter dig som kund om det institut som du har dina pengar hos skulle gå i konkurs. Det maximala beloppet man kan få ersättning för är 100 000 Euro per person och institut.

Spara på ett sparkonto skulle jag rekommendera om du sparar till en buffert eller ett målsparande som ska användas inom en snar framtid. Det på grund av den oftast låga räntan man får på ett sparkonto. Och att inflationen gör att det faktiska penningvärdet minskar för varje år som går.

Spara i Fonder

En fond är en sammansättning av värdepapper till ex. aktier. Fonden förvaltas av ett fondbolag. Fondbolagen tar ofta ut en avgift för att förvalta fonden. Den här avgiften tas ut oavsett om fonden går upp eller ner. Avgiften varierar från fond till fond. Sparar man långsiktigt kan jag rekommendera att välja en fond med så låg avgift som möjligt för det kan bli stora summor på sikt som man betalar i avgift.

Det finns en mängd olika typer av fonder, här är några: Aktiefonder, Blandfonder, Räntefonder, Branschfonder, Sverigefonder, Europafonder osv.

Det finns en mängd olika fonder, så vilka ska man då välja?

Går man till sitt lokala bankkontor för rådgivning för man högst troligt rådet att spara i fonder med hög avgift som den banken förvaltar för att dom ska tjäna så mycket pengar som möjligt på dig som kund. Ett tips om man är intresserad är att själv titta och jämföra fonder.

Vill man lära sig mer om fonder kan jag rekommendera Morningstar Där kan man läsa mer och jämföra olika fonder.

Vill man månadsspara i aktier och fonder kan jag rekommendera att titta närmare på Avanza eller Aktieinvest.

Spara i Aktier

En aktie är en ägarandel. Har man en aktie är man delägare i det aktiebolaget. Som aktieägare kan man aldrig bli personligt ansvarig för bolagets eventuella förluster. Man kan altså inte förlora mer än det som man har satsat. Man har också rätt till en del av bolagets vinst.

Ska man spara i aktier så kan jag rekommendera att man sätter sig in lite hur man gör och vad det innebär, vilka risker och möjligheter det finns och man följer med vad som händer, till ex läser tidningar, kollar på nyheterna. En bra bok att läsa är Aktie och fond handboken av Björn Wilke

7 tips när det gäller sparande i aktier och aktiefonder

  1. – Sätt mål för ditt sparande, var långsiktig
  2. – Investera regelbundet
  3. – Sprid dina risker, spara i olika företag och branscher
  4. – Var försiktig med belåning
  5. – Håll dig informerad och följ inte råd okritiskt
  6. – Gör din egen analys
  7. – Sätt upp regler för när du ska omplacera

 

Ta första steget idag, börja månadsspara.

spara