Skulder

Har du skulder, eller har svårt att få ekonomin att gå ihop och då riskerar att få skulder?

Här nedan hittar du några tips som kan hjälpa dig.

Vad händer om du inte betalar en skuld?

Kan du inte betala en räkning så kommer det påminnelse. Efter det om räkningen inte betalas så kommer det ett inkassokrav oftast med en extra avgift. Betalar du inte den riskerar du att hamna hos kronofogden. Läs mer om det på kronofogden.se

Kan du inte betala en räkning, kontakta fordringsägaren direkt.

Överblick

Skaffa dig en överblick hur din ekonomi ser ut. Ta reda på vilka skulder du har. Gör en lista på hur mycket det är till varje fordringsägare och rangordna skulderna i ordning efter vilken som måste betalas först. Gör också en budget över din totala ekonomi. Läs mer under fliken Budget.

Ändring

När du har en budget titta då på vad du kan göra för att minska dina utgifter. Kan du sälja saker på till ex. Tradera för att få in pengar till att betala av skulderna. Kan du öka dina inkomster genom att arbeta mer. Kanske hitta ett till arbete. Läs mer om detta under fliken Arbete.

Har du några kreditkort, klipp sönder dom och avsluta kreditkontona.

Förhandla

Kontakta dina fordringsägare och se om du kan förhandla ner räntan, kanske få amorteringsfritt under en period tills du har fått ordning på ekonomin.

Kontakta till ex Ica banken för att se om det är möjligt att samla alla din skulder till ett lån med en bra ränta. För att på så sätt få ner räntekostnaden. Ta första steget idag.

Plan

Gör upp en plan hur du ska betala tillbaka dina skulder. Det kan vara att sälja saker, minska på onödiga utgifter, ta extra arbete. Sätt upp ett mål och hur du steg för steg ska nå dit.

Det finns budget och skuldrådgivning att få i din kommun.

Spara

Börja spara även om det är svårt. Börja bygg upp en buffert så att du har pengar om det skulle hända något så att du inte behöver låna och att du har pengar till att betala räkningarna. Läs mer under fliken Spara.

skulder