Kom igång

Vill du ha en bättre ekonomi, men vet inte hur du hur du ska göra och var du ska börja för att komma igång. Jag har på den här sidan satt upp några punkter som du kan följa för att komma igång och steg för steg förbättra din ekonomi.

Ordning

Börja med att få ordning. Införskaffa dig några pärmar och register. Samla ihop alla dina papper som rör din privatekonomi och sätt in dom i pärmarna. Det kan vara papper som rör till ex dina försäkringar, arbete, skulder, pension, sparande osv.

Skjut inte upp saker till morgondagen, börja nu.

Skulder

Har du skulder så är ett steg på vägen att försöka minska dina ränteutgifter genom att till exempel slå ihop flera små lån som kanske har en hög ränta till ett lån med lägre ränta.

Läs mer hur du kan hantera dina skulder under fliken skulder.

Arbete

Att ha en inkomst genom ett arbete är oftast en av grunderna i privatekonomin. Är du arbetslös kan du få tips hur du kommer igång med arbetssökandet under fliken arbete. Där kan du också få tips hur du kan höja din lön om du redan har ett arbete.

Budget

Nästa steg är att se vart alla pengarna tar vägen. Är det ett stort svart hål som slukar allt eller? Att göra en budget och kanske till och med föra kassabok kan hjälpa till att få en överblick över din ekonomi. När du gjort en budget så kan du enkelt se vad pengarna tar vägen, hur mycket saker och ting kostar. Läs mer under fliken budget.

Minska utgifterna

För att få lite pengar över för att till exempel komma igång med sitt sparande till en buffert. Kan du kanske behöva minska dina utgifter. Läs mer om det under fliken minska dina utgifter.

Spara

Nästa steg för att förbättra din ekonomi är att börja spara. Det finna många olika sparformer. Så det kan vara bra att bestämma sig för vad man ska spara till och vilken risk du är villig att ta. Läs mer om olika sparformer under fliken spara.

Det viktigaste är att du börjar. Även om det bara är 100kr imånaden. Ordna så att det som du ska spara dras direkt när du får din lön till ett speciellt sparkonto.

Buffert

Det första du bör spara till är en buffert. En buffert är bra för att klara oväntade utgifter utgifter. Det kan vara om bilen eller diskmaskinen går sönder. Eller om du blir arbetslös eller sjuk. Hur mycket ska man då ha i buffert? Har du hus och biler, kan det vara bra att en ganska stor buffert. Jämfört om du bor i en hyreslägenhet och åker kommunalt. Men jag skulle rekommendera att du minst har en månadsinkomst. Du bör spara din buffert i något som har en låg risk. Som till exempel ett sparkonto. Så att pengarna finns där när du väl behöver dom.

Kom igång och bygg upp din buffert direkt. Börja månadsspara.

Balansekonomi

Svårt att komma igång? Gå på en föreläsning med Charlie Söderberg tidigare programledare för Lyxfällan. Charlie Söderberg håller inspirerande föreläsningar runt om i landet om hur man kan få ett rikare liv mer mer tid, mer pengar och mer energi. Läs mer om föreläsningen på balansekonomi.se