Budget, ta kontrollen över Din ekonomi

En bra början för att få ordning och koll på sin privatekonomi är att göra en budget. För att få en överblick på sina utgifter och inkomster. Genom budgeten kan man så se vart pengarna tar vägen varje månad. Till ex. vad kostar boendet, bilen varje månad.

Budgeten är som en prognos över framtida planerade ekonomiska händelser.

För att komma igång kan man börja med att skriva ner dom största utgifterna för varje månad i ett anteckningsblock. Sedan kan utöka och fylla på med mer utgifter. Nästa steg kan vara att man katogoriserar dom oika utgifterna. Till ex. boende, bil osv.

Ett bra sätt är också att föra en kassabok på sina vardagliga utgifter för att fö en överblick vart pengarna tar vägen varje månad.

Det finns många olika sätt att göra an budget på. Man kan göra en enkel i Excel, och det finns olika sidor på nätet där man kan göra sin budget. En sådan variant som jag änväder är Smartbudget. Det finns även Överblick och det finns även budgetkalkylen på konsumentverkets hemsida.

Ta första steget idag och få koll på din ekonomi idag, gör en  gratis budget och se vad det kan göra för din ekonomi.

Mer om Smartbudget:

Med Smartbudget får du snabbt och enkelt en översikt på din ekonomi och vart dina pengar tar vägen varje månad. Håll koll på dina inkomster, utgifter och ditt sparande, och du kan planera din ekonomi bättre!

När du kommit igång med din budget kan du snabbt och enkelt med hjälp av kassaboken och bankimporten följa upp och se om du följer din budget.

budget