Arbete, vägen mot en fast inkomst

För många så är det arbete man har som anställd den huvudsakliga inkomsten man har. Arbetet är också viktigt för andra saker som till ex. den sociala biten, att få en rutin i sin vardag och att ha något att sysselsätta sig med. Att ha ett arbete att gå till är för många väldigt viktigt.

Här nedan kommer lite tips föd dig som inte har ett arbete hur man kan få ett, och för dig som har ett arbete hur man kan öka sina möjligheter att få upp sin lön.

Första arbetet

Ett bra sätt att komma in på arbetsmarknaden är att sommarjobba eller praktisera på ett företag. Då har du möjligheten att visa upp dig själv, vem du är och vad du kan.

Hitta ett arbete

Det finns flera ställen på internet där du kan söka efter job, som till ex på

På arbetsförmedlingen finns det guider och tester du kan göra för att öka sina chanser att få ett job. Du kan också registrera sitt CV direkt på en del företags hemsidor.

Andra sätt att hitta ett arbete är att höra med dina vänner och bekanta om det finns lediga tjänster där dom arbetar.

Du kan själv ringa eller besöka företag direkt och höra om det finns något ledigt job. Då kan det vara bra att du har med dig ditt CV och ett personligt brev som du kan lämna över direkt.

Söka arbete

När du söker ett arbete som du är intresserad av, skickar du in eller lämnar personligen in ditt CV och ett personligt brev.

Innan du gör det kan du ta reda så mycket som möjligt om företaget, också gärna ringa till personalrekryteraren på det företaget och ställ några frågor. När du sedan skriver ditt brev kan du hänvisa till ditt samtal du har haft och visa att du vet en del om företaget för att visa att du verkligen är intresserad av arbetet.

Tips på hur du kan förbereda dig för en arbetsintervju hittar du här

Investera i dig själv

Någon som kan öka dina chanser att få ett job är att investera i dig själv. Till ex ta körkort, gå kurser och utbildningar inom det område du vill arbeta inom.

Att investera i dig sig själv kan också bidra till att du kan få en högre lön om du redan har ett arbete.

Öka din inkomst

Här är några tips hur du kan öka din inkomst från ditt arbete genom att öka chanserna att få en lönehöjning.

  • Visa vad du kan, att du är gör det lilla extra utöver dina ordinarie arbetsuppgifter, ge mer än vad som förväntas av dig.
  • Fråga om det finns några extra arbetsuppgifter du kan utföra när du har tid över.
  • Låt saker och ting bli angelägna, gör arbetsuppgifterna direkt, svara i telefonen så fort som möjligt osv.

Kom igång idag, hitta ett arbete att söka till.

Extra arbete

Att skaffa sig ett extra job är också ett bra sätt att öka sin inkomst. Några tips på extra job är att dela ut reklam och tidningar, man kan vara en Mystery shopper och betygsätta butiker. Man kan också vara statist i till exempel filmer, reklamfilmer och tv-program.

Facket

Är du medlem i ett fack. Så kolla med dem vad de har att erbjuda för hjälp i arbetssökandet eller om du vill utveckla dig själv. Unionen till exempel erbjuder för sina medlemmar hjälp med att skriva CV, intervjuguide och kurser i att söka arbete. Dom har även andra inspirerade seminarier och kurser om du vill utveckla dig själv.

arbete